Autenthiek presenteren met SPEAKING CIRCLE®

 

Herken je dit?: Goed voorbereid zijn en toch onzeker, angst, allerlei gedachten in je hoofd, ervaren zijn maar niet authentiek sprekend, op afstand en niet écht kijkend. Je denkt: ‘Kon ik maar gewoon mezelf zijn voor die groep of overtuigend overkomen in gesprek!’ Dan is Speaking Circle® iets voor jou!

Ardie, professioneel bezig met trainingen

Wat is een Speaking Circle®?

Een Speaking Circle® is een groep mensen aan wie een nieuwe manier van spreken voor een groep wordt aangeboden: authentiek en zonder angst, vrijuit spreken. Uitgangspunt is het maken van (oog)contact met respect voor jezelf en die ander. Relational Présence (RP) is het uitgangspunt.

Waar komt ’t vandaan?

De Amerikaan Lee Glickstein ontwikkelde een manier waarop hij vol zelfvertrouwen, zichzelf zijnde, met plezier en overtuigingskracht kon presenteren: Speaking Circle® . Inmiddels hebben duizenden mensen in circles gestaan, over de hele wereld. In Nederland zijn momenteel 30, door Lee getrainde en gecertificeerde facilitators. U kunt deelnemen aan circles via open-inschrijving ( zogenaamde open-circles) of on-the-job in het bedrijfsleven of bij gemeenten. Er wordt ook Speaking Circle® werk ontwikkelt voor specifieke doelgroepen: mensen die stotteren, geestelijk voorgangers, kinderen etc. Europese facilitators hebben het Relationeel Presence Network gesticht om de essentie van het werk (RP) toe te passen in allerlei branches, voor allerlei doelen en groepen. 

Hoe bereid ik me voor?

Niet door een presentatie of onderwerp voor te bereiden. Kom zoals je bent. Kenmerkend is juist dat je vertrouwt op het moment zelf en op je eigen capaciteiten. Wél door de ‘richtlijnen’ te lezen die je krijgt toegestuurd samen met de bevestiging van je inschrijving en eventueel door het boek ‘Be heard now’ te lezen van Lee Glickstein (ISBN 0.7679.0296.3) of ‘Present!’ van Burghard en Wolcken (ISBN 978.90.76851.22.9). Geen voorbereiding dus maar wel een portie moed en eerlijkheid. Het belangrijkst is misschien nog wel dat je nieuwsgierig bent naar deze mogelijkheid om jouw manier van presenteren te verbeteren.

speaking circles

 

Voor specifieke informatie over Speaking Circle® www.speakingcircles.com

Boeiend presenteren  =  de moed hebben niet te weten wat je gaat zeggen…

Relational Presence Network

Sinds 2018 zijn alle Europese facilitators verenigd in the Relational Presence Network.
Ardie participeert in de focusgroep om de wereld kennis te laten maken met Relational Presence®. Hoe mooi zou de wereld zijn…

Wat maakt Speaking Circle uniek?

Het is geen vaardigheidstraining waar je allerlei tips en technieken leert. Het nut hiervan heeft zich al bewezen in allerlei andere presentatietrainingen. De basis van overtuigend spreken voor groepen is en blijf dat je zeker bent van jezelf. Speaking Circle® is met name geschikt als je je zelfvertrouwen voor een groep wilt vergroten en je eigen stijl tot zijn recht wilt laten komen. Er wordt uitgegaan van het unieke van ieder mens. Je krijgt de gelegenheid om alleen ‘maar’ te ‘zíjn’ op het moment zelf, in een positieve omgeving. Dit betekent dat je zegt wat gezegd moet worden, doet wat gedaan moet worden en stil bent waar je aanwezigheid voldoende is. Echtheid boeit en dat is wat je boodschap doet overkomen.

Je leert dus écht te zijn. Wanneer je helemaal jezelf bent, maak je indruk op anderen, motiveer en inspireer je zelfs. Als je een beginnende spreker bent, zul je merken dat je met meer zelfvertrouwen en plezier voor een groep kunt spreken. Je leert in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ervaren sprekers gaan natuurlijker spreken. Je presenteert met meer gemak, duidelijkheid, authenticiteit en overtuigingskracht (Powerful Presence).

Ook uniek is de sfeer waarin je leert. Er wordt op een specifieke wijze, positieve feedback gegeven op jouw manier van ‘zijn’. Applaus ontvangen krijgt een andere dimensie.

Het effect is groot. Omdat je erváárt hoe ’t is jezelf volledig te kunnen laten zien en horen zul je deze rijkdom merken in alle mogelijke en onmogelijke situaties waarin je jezelf wilt presenteren c.q. profileren. Natuurlijk geldt ook hier ‘oefening baart kunst’ oftewel ‘herhaling doet wonderen’.

Voor wie?

Voor iedereen die zich op zijn/haar  gemak wil voelen in contact met een ander. Gewoon als je in gesprek bent met een collega of bekende maar juist ook als je (je) wilt presenteren voor een groep. De Speaking Circle® methode is geschikt voor beginnende en ervaren sprekers, voor jong en oud,  voor toepassing voor  privédoeleinden of op je werk. Enkele voorbeelden: coaches, verkopers, leidinggevenden, professionele sprekers, therapeuten, adviseurs, opvoeders, kunstenaars, verhalenvertellers, leerkrachten, managers.  Kortom: voor iedereen die zijn/haar boodschap duidelijk wil overbrengen op basis van zelfvertrouwen en kracht.

Wat gebeurt er tijdens 
een Speaking Circle?

De facilitator opent om ‘de toon te zetten’. Er wordt uitleg gegeven over de manier van werken, de richtlijnen voor absolute veiligheid worden gegeven en vragen worden beantwoord.  Wanneer je voor de groep staat begin je vanuit stilte. Zo kun je de aanwezigheid van de groep en jouw gevoelens en gedachten ervaren. Hierna heb je een bepaalde tijd de kans om elk gewenst thema te bespreken. Je hoeft niet te spreken, je mag! Stil zijn en kijken, bewegen, emoties tonen of zelfs zingen, alles kan zolang je anderen en jezelf niet schaadt. Altijd met aandacht om het ‘luisteren te kunnen ontvangen’, in contact met je luisteraars. Jouw ‘spreekbeurten’ krijg je eventueel op video. Tijdens een volgende Speaking Circle® kun je je vaardigheden aanvullen met nieuwe ervaringen.

Afhankelijk van het aantal deelnemers, ieders ervaring met Speaking Circle® en de duur van de bijeenkomst is de opbouw van 1-op-1 tot een groepspresentatie en wordt bepaald hoe lang en hoe vaak iedereen voor de groep kan zijn.

Aan het woord:

Janneke Maanders over Speaking Circle

Wanneer?

Deze dag wordt in 2024 op ma 25 maart, woe 3 juli en do 14 november gegeven van 9.30 – 17.30 uur. 

Kosten € 225,- excl. btw./ incl. lunch en video-opnamen.

Heb je nog vragen of wil je op een andere manier getraind worden middels Speaking Circle®, bijvoorbeeld als korte workshop, al of niet in combinatie met een andere activiteit of programmaonderdeel? Ik denk graag met je mee.

Je kunt je hier inschrijven.

 

 

 

 

 

 

 

Speaking from Inner Space

Lee Glickstein, Founder, SCI                       

Lee GlicksteinIn facilitating 6,000+ Speaking Circles over the past 25 years I’ve successfully treated all varieties of performance anxiety from abject stage fright to mild unease.

The commonality of all is that standing in front of a group triggers inner contraction. Those with the most severe constriction (which is where I started my own journey) have no resources at all to cope with attention, even benign attention. This terrifying experience is especially disheartening for people who know intellectually there is nothing to be afraid of.

Practicing Relational Presence at a Speaking Circle (gazing/being with one person at a time without even having to speak) begins to open up the inner space required to move toward ease. For those with abject stage fright such as I had, the smallest taste of ease opens the door for more, and more … and more, eventually expanding into a state approaching ecstasy in front of groups.

Those who come to this work having had positive public speaking experience–including professional speakers who just want to be more authentically connected with their audiences–quickly expand their capacity for spacious attunement and magnetism from the inside out. (This does require a willingness to go to beginner’s mind, which takes courage for someone who already gets paid well to speak.)

Locatie

kloosterzin

Omdat mijn Speaking Circle® werk wordt georganiseerd in een zeer inspirerende omgeving,  volgt hieronder extra informatie over deze bijzondere locatie te Vught:

ZIN is een adviserende gesprekspartner voor organisaties die met ziel en zakelijkheid willen werken. Het klooster waarin ZIN is gehuisvest, is stijlvol verbouwd en biedt ruimte aan 2 tot 150 gasten. Vanwege de historie van het klooster is gekozen een dagritme te hanteren. Dit betekent dat alle gasten bij ZIN op dezelfde tijd ontbijten, lunchen en dineren. De combinatie van moderne architectuur en het behoud van de kloostertraditie levert een unieke plek op voor een bijzondere ontmoeting. Alle gasten worden verrast door de persoonlijke sfeer, de mix van eenvoud en kwaliteit, de fraaie architectuur en inrichting, de kunst aan de muur, het mooie landgoed, de smaakvolle keuken en de rust.

Zie ook: www.kloosterhotelzin.nl

Liever aanspreken dan toespreken? Leer dan de Speaking Circle® methode met aandacht voor eigenheid.
JIJ in de volle aandacht en dat voelt nog goed ook.